Krusenbergs äppelpaj

Ibland har man chansen att komma bort från staden och all dess stress med människor, krav, prestationsångest och jobb. Årets korta get-a-way blev Krusenbergs herrgård. Hade aldrig hört talas om stället innan och all info jag hade var den information jag fått i ett mail om att det var dit jag och sällskapet skulle. Väskan jag packat var nästan full och jag var i valet och kvalet om jag skulle packa kameran eller inte. Den väger trots allt en hel del och vem vill bära på massa extravikt när det sedan visar sig att man inte har någon tid över eller att det inte dyker upp något fototillfälle. Jag lämnade den hemma. Big misstake. För att vara tidigt på plats gick avresan redan halv åtta på lördagsmorgonen och medan vi lämnade Stockholm gick solen sakta upp. Varje träd vid passerade hade en sådan där solskugga som man bara drömmer om att få fota. Efter tio minuter var jag redo att kliva av och åka hem igen bara för att hämta kameran, detta var ju självklart inget alternativ.

IMG_20141011_104722

Denna bild är tagen från själva herrgården ut mot vägen. Ingen bild kan ge naturen rättvisa och det var otroligt vackert. Inte bara denna utsikt utan hela området. Skulle vilja återkomma på våren och även på sommaren, då med en bra kamera och ta massor med bilder. Något annat utöver naturen som imponerade med Krusenberg var deras äppelträdgård. I receptionen kunde man få en karta så att alla 37 olika sorterna kunde hittas och smakas. En av kvinnorna som jobbade i receptionen berättade att de olika sorterna gav frukt året runt och att det därför inte var konstigt att det serveras äppelpaj varje dag, året om och vilken äppelkaka! Fantastiskt god! Vi satt och gissade vad som var i och när tillräckligt mycket mod byggts upp frågade vi efter recept som vi inte fick! Det krävdes en modig kollega som skrev ett smörigt mail innan vi fick tillgång till denna läckerhet!

krusenberg

Jag använde mig av en ganska liten form som i normalfall kanske räckt till 4 personer men eftersom kakan är så god snåla inte! Enkelt att dubbla om man har fler än 4 personer på besök.

  • 100 g smält smör
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • ½ dl farinsocker
  • 2½ dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3-4 äpplen skurna i stora bitar.

Lägg äppelbitarna i botten på en ugnsfast form det gör inget om formen är lite stor. De bör vara stora äppelbitar då de annars smälter och blir som äppelmos under pajtäcket. Blanda smör, ägg, socker, farin, mjöl och bakpulver i en bunke. Smeten blir ganska klibbig. Kavla ut mellan två bakplåtspapper och täck formen. Baka av i ugnen i 30 minuter. Servera med vaniljsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: