Smarrig Pekannötspaj av mammabex

Pekannötter för mig har sedan jag varit liten varit den där nöten som man liksom struntat i eftersom den varit omöjlig att knäcka i nötskålen under julen. Favoriten har alltid varit hasselnöt, tätt följd av valnöt .. efter det har det liksom inte funnits någon utmanare tills jag fick smaka pekannötter för några år sedan. Den är mer söt i smaken och när man ätit ett par får jag inte samma torrhetskänsla som när valnötter äts. I vilket fall så bestämde jag mig i somras för att jag skulle baka pekannötspaj och jakten på pekannötter började. Jag trodde ju som Stockholmsbo att det skulle vara easy peasy att hitta stora påsar och gärna ganska billiga. Eh nej! Eller så har jag oturen att bo på ett sådant ställe där människor inte äter pekannötter utan är fast i jordnötter och mandlar och hasselnötter. När jag äntligen fick tag i dem hade mitt sug på en pekannötspaj minskat och det föll lite i glömska. Tills idag då en kollega kommenterade att det var länge sedan som jag bakat. De där receptet som jag hittat blev uppletat igen och nu jävlar skall det ätas paj!!

???????

Hackade pekannötter. Är lika valnötter i färg och form men som sagt – sötare.

IMG_20141028_212704

Använde mig av klassiskt pajskal men gjorde de inte helt färdigt.

 • 180 g mjöl
 • 3 msk socker
 • ½ tsk bakpulver (går att utesluta)
 • (Skal från 1 lime, går at utesluta)
 • 85 g smör
 • ~1 dl iskallt vatten

I en mixer blanda mjöl, socker, (bakpulver och skal). Tärna ner det kalla smöret, pulsa om funktionen finns. Häll ner lite vatten i taget till blandningen börjar få samma konsistens som gröna ärtor. Pressa ihop till en deg och låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Eller fuska som jag gör, dvs sätt på ugnen 200c och ställ in skalet i frysen medan ugnen värms. Pressa på aluminiumfolie så att pajen håller formen och in i ugnen ca 12 minuter. Ta av folien och låt pajen stå kvar inne i ugnen i ca 5 minuter till. Sedan dags för fyllningen och sedan in i ugnen i 20 minuter till.

Fyllning går att göra samtidigt som pajen står i ugnen:

 • 3 ägg
 • 1,25 dl mörkare socker ganska packat (typ farin eller muscovado)
 • 1 dl honung
 • 2 tsp vaniljsocker
 • 2 msk smält smör
 • ½ tsk salt
 • 4-5 dl hackade pekannötter
 • 2-3 dl hackad choklad (och for the love of God använd INTE Marabou mörka choklad, den smälter liksom inte)

Vispa ihop ägg, socker, honung, vanilj, smör och salt till en smet. Hacka choklad och nötter och vispa ner i smeten. Häll ner i pajskalet. In i ugnen ca 20-30 minuter. Min var inne 25 minuter och blev i mitt tyckte ganska brun men den luktade fantastiskt. Nu var jag snål och använde mig av Marabous mörka choklad, big misstake, den smälte inte så som jag hoppats på utan är som klumpar. Det är säkert gott att äta men inte alls det jag tänkt mig.

????????

 

Pekannötspaj

2 reaktioner till “Smarrig Pekannötspaj av mammabex”

 1. Riktigt enkelt recept, som verkligen var ”smarrigt”! Pajdegen var fantastiskt lätt och god att göra också! Nya favoritreceptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: