Sockerkaka klassiskt recept

IMG_5921 IMG_7892 IMG_0365 IMG_20141115_121847 IMG_7888 IMG_0606 IMG_9455 IMG_0429

Ovan är bilder på olika lyckade kakor. Håll upp en hand om du inte ätit sockerkaka. Inget fika utan en riktigt god och saftig sockerkaka. Inte konstigt att sockerkakan är så populär när den är enkel att göra och smakar så gott. Alla har nog någon mamma, mormor eller bekant som är experten, den som alltid verkar ha en sockerkaka när det vankas fika och förhoppningsvis gör det riktigt bra efter åratal av försök och bearbetning av något urgammalt (antagligen nedärvt recept). Min mamma har haft sitt recept sedan hon var en liten flicka och har genom årens lopp och försök gjort just sockerkakan till sin bästis. Detta har inneburit att hon räknat ut att hennes kaka i den form hon använder, inköpt runt 1976(!) och den ugn samt det recept hon använder kräver exakt 27 minuter för kakan ska bli perfekt. Men som sagt det är när hon är hemma. När hon är i sin sommarstuga så ska det vara ett annat minutantal. Jag kan inte säga att jag är i närheten av den nivå hon har och jag tror inte att någon människa skulle efterfråga just min sockerkaka men jag jobbar på det. Som man kan se på mina bilder är det inte heller 100% succé varje gång jag bakar. Jag ska försöka guida utan bilder (ja, jag vet….) hur jag ändå lyckas få mina eaters att bli nöjda. Till att börja med standardreceptet jag utgår från:

  • 180 g mjöl (3 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vanilj
  • skal från 1-2 lime och / eller 1 citron
  • 3 ägg (rumstemp om det går)
  • 2,75 dl socker
  • 75-100g smör
  • 1 dl vätska (läs mer längre ned)
  • (2-3 msk kakao)

Sätt på ugnen på 175 grader och flytta gallret så att du kan ställa in kakformen i den nedre delen av ugnen. Mät upp mjölet i en skål och blanda i bakpulvret och vanilj, rör om, låt stå. I en annan skål vispa (jag använder elvisp) ägg och socker tills det blir luftigt och ljust i färgen, ca 30 – 60 sekunder. Smält smöret på lite lägre värme och blanda i vätskan. Sikta ned mjölblandningen i smeten och vispa tills du inte längre kan se mjölet, sluta att vispa och häll på vätskan och blanda ihop smeten. Häll smeten i en smörad och bröad form och in nedre delen av ugnen. Grädda i ca 45 minuter.

Låter så enkelt men kan ändå bli ett fiasko. Här är mina lärdomar från sockerkaksbak:

  • Hur irriterande tråkigt det än kan vara, förbered.
  • När jag kan så försöker jag använda ägg som är i rumstemperatur. Det kanske inte har någon effekt överhuvudtaget men det känns bra.
  • Jag väger mitt mjöl eftersom mitt ”gräva-i-påsen-med-decilitermått” är typ nånstans mellan 50-90 gram.
  • Min sockerkaksform är från Lékué, ibland använder jag springform stl 20cm eller 24cm, alla dessa tre kräver helt olika gräddningstider.
  • Jag lyckas alltid bättre med metallform. Kanske är det psykiskt.
  • Smöra formen både i botten och på kanterna, kakan växer i ugnen så det gör inget om du smörar hela vägen upp, bröa genom att hälla i ströbröd, kakao eller kokos, worst case scenario: mjöl. Häll i ca ½ dl av det du ska använda och ”rulla” formen så att det du använder fastnar i smöret både i botten och på kanterna. Behövs de mer – häll på mer. Blir det rester häll ut. Inte direkt raketforskning.
  • Anledningen till att jag skriver 75-100g smör är för att jag upptäckt att ju mer smör jag använder (gräns vid 100g) så blir kakan saftigare, ju mindre smör – desto torrare kaka.
  • 1 dl vätska – här kan du vara hur äventyrlig du vill. Vatten går alldeles utmärkt! Annars går det bra med mjölk, saft från lime, citroner, apelsiner (enskilda eller blandade), mandariner (detta blir dock väldigt sött, några av mina eaters var även lite tveksamma till smaken) eller varför inte använda pucko (!) om du ska göra en chokladkaka. Det är alltså din fantasi och kanske även smaklökar som sätter stopp. (Jag svär nån gång ska jag testa att baka med Passoã)
  • Jag har inte bakat s-kaka med färska bär så jag har inga erfarenheter av detta. Däremot har jag flera gånger använt frysta bär, dels har jag använd dem som bottenplatta i formen, dels släppt ner några frysta bär precis innan kakan ska in i ugnen. Bären sjunker ned vilket när du sedan vänder på kakan blir upp. O_o
  • Det går även bra att ha hackade nötter i eller sådana där geleaktiga apelsinskal, russin eller hackad choklad. Vänd ner detta i smeten innan du häller smeten i formen.
  • Om du känner din ugn väl och är lika galen som min mamma ställ timern efter det. Annars ställ den på 45 minuter och när timern larmar, öppna luckan, ta en tandpetare eller sticka och tryck ner i mitten på kakan (där den är som tjockast), dra upp den och studera den noga: ser du smet på: sätt timern på 4-5 minuter och gör sedan samma test igen. Kommer tandpetaren upp med smulor sätt timern på 2 minuter och gör sedan sticktestet igen. När tandpetaren kommer upp utan några smulor eller smet är kakan klar, annars sätt på timern igen. Anledningen till att du SKA ställa timern igen är för att ”jag kollar om en stund” alltid verkar ha likhetstecken med bränd / ökensandstorr /eldsvåda och det vill vi ju inte!
  • Låt kakan vila några minuter (typ mindre än 10 men mer än 3), detta gör att den håller formen.
  • Stjälp upp kakan på ett fat, dvs lägg en tallrik ovanpå formen och vänd båda två tillsammans i en snabb manöver. Har du bättre tur än vad jag hade (se bild 4) så borde hela kakan komma ut. Vill man säkerställa att kakan inte sitter fast kan man dra en kniv försiktigt längs kanten.
  • När du sågar upp sockerkakan behandla den med den respekt kakan förrtjänar och ja, jag skriver det igen, SÅGA upp den. Inte trycka med kniven rakt ned som om den vore en gurka. SÅGA. Det blir så mycket finare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: