Pasta med blomkål och crunch!

marcussamuelsson

Marcus Samuelsson är en stor inspiration och jag följer honom på twitter och facebook. Jag är inte direkt den mest aktiva människan och då är det vara kul att följa någon som är väldigt aktiv och har många saker på gång och dessutom ofta uppdaterar. MS är hyfsat ofta med i matlagningsprogram i USA, är en förespråkare för meatless monday, han är med i många välgörenhetstillfällen och någon gång däremellan lagar han mat, antingen på sin restaurang Red Rooster eller hemma. Eftersom han uppdaterar ofta är han bra inspiration när min middag ska bestämmas. Han lagar spännande och oväntade saker med vanliga ingredienser som jag ofta glömt att jag har hemma och i receptet jag länkar nedan har han kollat igenom en äldre kokbok. Senaste tiden har jag dock haft sjukt dålig ekonomi och har därför blivit tvingad till makaronerträsket men jag hoppas att det blir goodtimes snart igen. De senaste jag lagade var en pastarätt med blomkål och brödsmulor. Visst låter det fattigt? Men det var oväntat att äta mjuk pasta med något crunchigt. Mammabex modifierade version:

  • 3 dl italienskt eller franskt dagsgammalt bröd (eller i mitt fall baguette) rivet i små små bitar utan kanter
  • ½ blomkålshuvud skuret i centimeter tjocka bitar.
  • 2 msk olja
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 små finhackade chilifrukter (Serrano/thai)
  • 2,25 dl persilja finhackat
  • Salt och Peppar
  • Kokad pasta (läs på förpackningen)

Sätt på ugnen 175 grader. Sprid ut brödsmulorna/bitarna på en plåt. Sätt in i ugnen i mitten. Ta ut när de är gyllenbruna ca 8-12 minuter. Koka under tiden blomkålen i väl saltat vatten. När den känns mjuk och ätbar häll av vattnet. Värm upp oljan i en stekpanna, sänk värmen något och häll ner den hackade vitlöken och chilin, undvik att låta den brännas och rör om hela tiden. Häll i blomkålen och krossa den försiktigt med stekspaden till lagom stora bitar, rör ner hälften av persiljan. Häll ner den kokade pastan och även resterande persilja. Vid servering häll på en näve av de rostade brödet och njut.

Om man läser Marcus recept så vill han även använda kål (usch) och parmesan (ännu mer usch). Jag nöjde mig med att hoppa över dessa två och inte är jag ledsen för det.

Sidenotes: 3 dl bröd kändes som ett ganska flummigt mått, men om man tar vanligt bröd som vanligtvis rostas räcker det med 4-5 skivor. Eftersom jag utesluter kålen och parmesan går blir det bra att öka på av blomkålen. I min närmaste matbutik finns chili som benämns som röd och även en sort som är grön. Jag tog den röda.

blomkal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: