Paj med jordgubbsfyllning

???????????

?????????????

Jag är så envis att jag tror att jag ibland ofta missar smarriga saker eller möjligheter i livet. Har i flera månader vägrat att göra paj som inte kräver någon tillagning. Varför? Bara för att, bara för att de liksom inte verkar något tufft att göra något så simpelt, hur ordet simpelt kom in i bakning kan man ju fråga sig. I alla fall så gav jag efter när jag väl bestämt mig för att göra jordgubbar i gele. Idén var enkel men att hitta ett recept som kunde förverkliga min dröm var inte det lättaste. De flesta recept jag hittade innehöll gelatin med smak, Sverigeutbudet är inte särskilt stort när det kommer till smaksatt gelatin utan typ obefintligt. Sidan Joyofbaking.com gav ett smarrigt recept utan konstiga ingredienser. Till detta recept behövs så klart ett pajskal.

  • 340 g frysta hallon
  • 150 g socker
  • 2 msk frö-fri sylt, gärna hallon eller björnbär (frivilligt)
  • 60 ml ljummet vatten
  • 1 msk gelatin
  • 1½ tsk citronsaft
  • 500 – 900 gram jordgubbar

Tina hallonen,  pressa hallonen genom en sil så att kärnorna rensas bort. Hetta upp de silade hallonen, sockret (och sylten) i en kastrull, värm upp till sylten låser upp sig, eller om man uteslutar sylten, när det börjar bubbla, sänk värmen och låt småkoka i ca 10 minuter. I en annan skål blanda vattnet och gelatinet. Om gelatinet stelnar värm upp det i micron, viktigast är att det löser sig med vattnet. Ta kastrullen från plattan och blanda ner gelatinet och citronsaften. Häll ner i en ren skål/bunke och ställ in i kylskåpet i ca 40-60 minuter, detta för att smeten ska bli som sylt, rör om lite då och då för att de ska gelea till sig jämt. Skär upp jordgubbarna i någon önskvärd form, typ skivor eller hackade eller munsbitar. Blanda jordgubbar med gelen och häll ner i pajskalet, ställ kallt i ett par timmar så att det stelnar ordentligt.

Vill man skydda pajskalet från att bli blött kan man pensla med upphettad aprikosmarmelad eller ett uppvispat ägg. Min personliga favorit är dock choklad, smält ca 75-100 gram choklad och pensla ut i pajskalet. Det smakar ljuvligt.

IMG_3959

IMG_4069

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: