Kärlek vid första ögonkastet är inget jag upplevt även om jag känt attraktion gentemot andra människor. När det kommer till mat passeras kärleksstadiet till en aggressiv passion som får mig att surfa in på recept flera gånger om dagen innan jag slutligen ger efter och bakar eller tillagar. Låter jag psyko? ja, jag vet! Jag förnekar det inte. Haha. I ett par veckor har jag knappt lagat mat eller bakat bara varit. Dålig ekonomi bidrog. När det dock bara var några dagar kvar till min födelsedag ville jag hitta något exceptionellt att baka och ta med till jobbet. Jag ville hitta den där kak-attraktionen. Jag letade efter frosting gjord på mascarpone och det var då såg jag den, Pajen med stor P. Skräckslagen att den skulle vara omöjlig att baka eller innehålla okända ingredienser eller den största skräcken av alla; att bilden på pinterest bara skulle leda till en bild och inget annat. Jag vet inte hur många gudar, andar och annat spirituellt man hinner tillbedja innan sidan laddar men det var en sida, med bilder och recept. Den var inte ens svår att göra. Det finns så mycket gott i världen och här var den, pajen som besvarade alla mina galenskaper och lycka inom desserter: mascarpone – check! Nötter – check! Annorlunda – check! Saker jag inte har hemma – check! Tidskrävande – check! Skulle jag bestämma mig för att göra den igen skulle jag a) använda ALLA ingredienser… *suck* b) mer smak i mascarponen. c) göra pajdegen typ dagen innan. Vill man göra allt på samma dag har man en hel del tider framför sig 60-90 minuter för att fixa degen, 22 minuter för pajskalet i ugnen, plus tid att låta den svalna, 30-40 minuter i ugnen för att bli klar med fyllningen.
Pajdeg och fyllning omvandlat från amerikanska mått:
- 180 gram mjöl
- 3 msk socker
- skal från halv citron (jag tog en hel)
- 85 gram kallt, tärnat smör
- 1 uppvispat ägg
Blanda mjöl, socker och citronskal. De flesta matlagningsprogram jag sett har använt sig av en matberedare, jag valde bakmaskinen och det blev bra. Häll ner smöret bit för bit tills det börjar bildas ”brödsmulor” och häll ner det uppvispade ägget. Om allt är som de ska bör det bildas större klumpar, i storlek med ärtor. Då är det dags att stänga av maskinen och krama ihop degen, lägg den i gladpack och låt vila i kylskåpet 30 minuter.
Kavla ut degen till en större cirkel, rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut degen över pajformen (rekommenderat är att använda en i metall men jag använde en porslin) och tryck ner i formen. Låt vila 30-60 minuter i kylskåpet och sätt ugnen på 190 grader.
Ta fram en större bit folie, bred margarin eller smör på den blanka sidan och tryck ner över pajen. Detta gör att pajen inte blir bränd. Ställ in i ugnen 10 minuter. Ta ut pajen och ta bort folien. In i ugnen igen ca 12 minuter.
Ska du göra pajen med den fyllning jag rekommenderar, skall skalet kylas ned till rumstemperatur.
Fyllning:
Sänk ugnen till 160 grader.
- 1.75 dl mascarpone
- 110 gram socker (jag använde endast 90 gram)
- 1 ägg och 1 äggula uppvispade
- 3 msk mjölk
- 1 tsk vanilj i någon form
- 1 burk konserverade päronhalvor (om man inte vill göra egna pocherade päron)
- 0,75 dl (rostade) hackade hasselnötter
- aprikosmarmelad
Vispa ihop mascarpone, socker, ägg+gula, mjölk och vanilj till en slät smet. Häll ner i pajskalet. Skiva päronen och lägg ner i smeten och toppa med de hackade hasselnötterna (som man kan se på bilden orkade jag inte rosta dem innan). Ställ in i ugnen 30-40 minuter** fyllningen ska vara stilla när pajen är klar och man petar på den. Bred försiktigt på ett tunt lager marmelad och låt svalna innan servering.
**Min paj var inte klar efter 40 minuter och fick stå inne 10 minuter till. Vet inte exakt hur avgörande det var men jag hade glömt mjölken. Jag gissar att det hade att göra med att jag använde mig a porslinsform. Jag tyckte att mascarponefyllningen var god men ganska mesig. Gör jag den igen kommer jag att blanda i någon krydda, typ kanel, kardemumma eller citronskal.