Chokladbollar till Cesena

IMG_0126_GP IMG_0144_P IMG_090_P IMG_0125_GPFinns det någon som inte gillar chokladbollar? Det är ju lite som att säga att man hatar julen. Barnvänliga, söta i dubbel bemärkelse, goda och så enkla att göra. När jag träffade min holländska man bestämde jag mig för att göra chokladbollar till honom eftersom jag ville ge honom något typiskt svenskt och dessutom är han ett fan av kaffe. Chokladbollar känns väldigt svenskt och på något sätt verkar de ha passerat radarn på amerikanska baksiter (i alla fall de jag besöker). Gick in i en (Albert Heijn) supermarket och frågade efter havregryn. Fyra personer sökte igenom butiken innan de slutligen hittade dem. Uppenbarligen är havregryn inte någon större produkt i Holland och killen som hittade påsarna fattade fortfarande inte riktigt vad det var trots att han nu stod och höll en påse i handen. Märkligt hur en produkt i ett land kan verka självklar men helt främmande i ett annat. Det enda jag kommer ihåg av bollarna var att de inte blev bra och det dröjde ytterligare fem år innan jag prövade igen. Denna gång blev de riktigt bra. Det är så lätt att glömma bort att något så enkelt kan vara så gott.

  • 100 g rumstemp smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vanilj
  • 2 msk kakao
  • 3.5-5 dl havregryn (börja med 3,5 dl, ta mer om smeten är för blöt)
  • 3 msk kallt kaffe
  • Pärlsocker / kokosflingor / kakao / strössel / hackade nötter

Vispa ihop smör, socker, vanilj och kakao till en smet. Tillsätt havregrynen och kaffet, vispa till önskad konsistens, smeten ska inte vara för blöt. Är den för blöt häll i mer havregryn. Rulla ihop till små bollar (jag fick ihop ca 25 stycken). Låt vila i kylskåpet tills de är fasta. Häll det du vill använda för att dekorera dina bollar med i ett fat, rulla bollarna i det och låt dem sedan vila i kylskåpet tills dess att du vill äta upp dem.

Som man kan se på bilderna är hälften doppade i rosa kokos. Detta får man genom att hälla vald mängd kokos i en påse samt lite karamellfärg och sedan gnugga kokosen.

En kommentar till “Chokladbollar till Cesena”

  1. Det e4r ingen slump att chokladbollar e4r dagvibakserket numero uno! Sje4lv brukar jag inte ens orka rulla utan plattar bara ut degen pe5 en assiett och kallar det te5rta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: