Ambrosia Julifierad av mammabex

När prinsessan Madeleine gifte sig bakade jag en apelsintårta, när jag serverade den frågade en av tårtätarna om det var en ambrosiakaka. Jag hade inte haft en tanke på det men det tog inte många sekunder att hitta ett sådant recept på nätet däremot hittade jag inget amerikanskt. Nu var det länge sedan men jag kan inte komma på att jag hittade något motsvarande som inte ordagrant hette orangecake eller liknande. I amerika verkar Ambrosia vara något helt annat, en smakkombination kanske? Jag låter någon annan leta upp svaret.

Jag bestämde mig en sen kväll för att baka. Ni vet en sån där nyck när man förvandlas till en fyraåring och inte tänker göra som mamma säger? I stället för att lägga mig, började jag vispa ihop ägg och socker. Tog dagen efter med kakan till jobbet och fick många positive kommentarer. Det värmer i hjärtat och på nått sätt känns det lite som en vinst när jag kan bjuda på något som jag tycker har den rätta konsistensen till skillnad från affärernas tillsatskakor och mångas uppfattning om bra sockerkaka.

Ambrosia

 

Om man öppnar en kokbok och söker upp sockerkaka kan man ge sig på att gräddningstiden är 40 minuter. Nästa gång du bakar en sockerkaka, testa med provstickan redan efter 25 minuter. Kommer den ut ren är kakan klar, oavsett vad du satt din timer på. Ugnar är olika men generellt skulle jag saga att man drar bort de sista 10 minuterna av vad kokböckerna sager. Ja, 10 minuter. Visst låter det mycket? Det som kommer att hända är att du kommer att få den saftigaste kakan någonsin.

Ambrosiatårta av Byhäxan från Kokaihop.se med mammabex twist. Det inom parantes är mina tillägg.

  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl (90g) mjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ( 2 krm saffran i rom
  • 1 krm stött kardemumma
  • Skalet från 1 riven apelsin/citron/lime )

Börja med att sätta på ugnen, 175 grader och flytta ned grillgallret till nedersta falsen. Smält smöret och medan det blir ljummet, vispa ägg och socker till en luftig smet. Häll ner saffransdropparna i smeten så att det blandas in i smeten samtidigt som du vispar. Mortla kardemumman och blanda i en separat skål med mjölet och bakpulvret och apelsinskalet. Sikta eller häll ner mjölet i smeten och häll sist i smöret. Häll ner i bakpapprad form och in i ugnen. I originalreceptet ska man vänta 30 minuter men redan efter 20 minuter kan man titta om kakan är klar, är den det, ta ur den ur formen så att den inte blir brun i kanterna och servera antingen direkt eller gör nästa steg som gör att kakan går från god till en knockout.

Oavsett om du väljer apelsin, lime eller citron så rulla den lite mot en hård yta, pressa sedan ur så mycket saft det går och blanda med 1 dl florsocker. Ta en gaffel och tryck ned ca 3/4 av kakan, man kan se på min bild att jag gjort det i ett runt mönster. Fördela ca en fjärdedel eller mindre av saften över hela kakan. Vänta tills kakan druckit upp vilket kanske tar en timme och häll sedan på nästa fjärdedel. Fördelen med detta sätt är att om man som jag bakar kakan på kvällen och sedan direkt på morgonen häller på mer saft får en kaka som behåller sin fukt och smaken är fantastisk. Får kakan stå ett par timmar hinner saften tränga ner genom hela kakan. Genom att använda denna metod kan du även få spännande mönster om du tex färgar saften grön eller röd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: