Jordgubbspaj med äppelciderfyllning

Jag gillar ju när det är overkill på smaker. Ni vet när man äter något och det smakar tusen underbara smaker samtidigt och ändå är alla identifierbara. Ett exempel är ju när man köper gräddglass som har en fruktsmak. Hur många gånger dyker inte tanken upp om att den smak man valt skulle kunna vara hallon eller björnbär eller jordgubb eller blåbär .. you name it. Om du är en sådan som kan känna skillnad – stort grattis, jag gör det i alla fall inte. För att återgå till de där med smaker, just nu läser jag boken First Prize Pies av Allison Kave (finns att köpa på amerikanska boksidor). Boken släpptes på pajdatumet 3:14, jag lovar, det var ingen slump. Kvinnan är ett geni när det kommer till pajbak och smaker, inte för att hon använder spännande ingredienser som rosvatten eller mascarpone; hon gör pajerna så basic de bara går för att få varje enskild ingrediens att sticka ut. Jag är ju annars ett fan av omöjliga tillredningssätt och för bara ett halvår sedan tyckte jag att det var töntigt att göra en tårta om de inte tog minst två-tre dagar och jag måste erkänna att det kryper lite i kroppen varje gång jag hör någon i nått matlagningsprogram prata om hur kocken förvandlar något enkelt till något enastående bara genom att använda ”de finaste råvarorna” och ”den bästa tekniken” och whatnot. Nä, en enkel maträtt kan aldrig bli något annat vad det var från början – en enkel maträtt. Jag tycker fortfarande att en vanlig svennepaj, antingen med rabarber eller blåbär, täckt av smuldeg är det tråkigaste som finns. Det spelar ingen roll om du gör den med rabarber du odlat själv eller med mjöl du sått och malt själv. Det är en paj som säkert är god men ingen du kommer att ligga vaken om nätterna och fantisera om tills personen som bakar gör en förändring på nått sätt som får smaken att sticka ut. Till exempel byter ut det vanliga vita sockret mot muscovadosocker, farin eller varför inte råsocker? Japp jag är en sån där med hybris. Varför nöja sig med en eka när man kan ha en yacht med en personlig butler? Nedan följer Rebeckas hybrispaj, gjord på normala råvaror och en enorm overkill på smakerna.

IMG_2522

Pajskal:

  • 180 gram mjöl
  • 1 msk vanligt strösocker
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 85 gram smör skuret i mindre bitar
  • 1 uppvispat ägg
  • ((1 tsk mjölk))

Blanda mjöl, socker, råsocker samman. Jag arbetar i min bakmaskin och låter den gå i medelhastighet medan jag släpper ner en kub smör i taget. När blandningen liknar brödsmulor ((häller jag i mjölken OM ägget är litet, sen)) häller jag sakta i ägget och låter maskinen blanda ihop blandningen till smulor stora som ärtor. Det går självklart att låta maskinen blanda ihop allt till en deg men då är risken stor för överarbetning. Vill man vara ordentlig kan man låta degen vila i kylskåp i 30 minuter innan man kavlar ut den. Har man ont om tid, kvala ut på en gång innan man låter den vila i formen i kylskåpet. När jag fått ner degen i formen, ställer jag in degen i kylskåpet (30 min) /frysen (15 min) och sätter på ugnen på 200 grader. Innan jag ställer in den i ugnen smörar jag den glansiga sidan av en bit folie med smör och klär in pajen så tight det går. Detta gör att den inte reser sig i ugnen och inga brända kanter. Grädda i nedre delen av ugnen 12 minuter, ta bort folien, in i ugnen igen i 10 minuter. Klart!

Som man kan se på bilden nedan sjunker pajskalet ihop något och är man slarvig som jag varit blir den ojämn och det har bildats fula hål. Detta kan självklart fixas men gör man rätt från början slipper man detta. Vill man fixa är det bara att ta lite av den deg som blivit över och fylla i luckorna. Degen blir en del av pajskalet när fyllningen gräddas.

IMG_2488

På en närbild kan man se hur råsockret har bildat små kratrar och skalet är lite mörkare i färgen.

IMG_2505

Fyllning:

  • 100 gram skivade jordgubbar
  • 1/4 dl socker

Hacka jordgubbarna, häll på sockret och blanda. Låt stå medan du fixar resten av fyllningen. Går att byta ut mot andra bär eller frukter eller rabarber.

  • 2 ägg lätt uppvispade
  • <½ dl gräddfil
  • <½ dl socker
  • 1 dl cider / koncentrat av äpple (jag måste dock rekommendera cider, behöver inte vara med alkohol)

Häll i ungefär 1 dl cider eller outspädd äppeljuice i en kastrull och småkoka ner den till ungefär hälften. Den kan fortfarande vara rinnig och det gör inget om den blivit lite sirapsaktig, det är smaken du vill åt. Vänta på att den ska kylas ned eller kyl av i vattenbad. Vispa ihop ägg, gräddfil och socker. Färgen ska vara lite gulaktig och smaken ska vara söt utan att vara påfrestande. Häll i lite av cidern vispa ihop och smaka av, häll på mer om du tycker att det behövs.

Placera jordgubbarna i pajskalet, försök att inte ta med vätskan som bildats annars blir pajen väldigt såsig. Häll på ciderblandningen och ställ in i nedre delen av ugnen 175 grader i 20-25 minuter. Pajfyllningen ska inte dallra om du puffar på pajen.

Risken om fyllningen är för blöt är att den inte stelnar och man får en simmig röra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: