Pasta i god tomatsås

Tomatpasta

Tomatlokbaconlok

Vad ska vi äta till middag? Denna eviga fråga som hånar mig dagligen. Speciellt eftersom jag är en sådan typ av person som inte gillar veckoplanering och bör hålla mig utanför affären för att inte handla massa onödigt. Ingredienserna till denna rätt är sådana som håller länge i kylskåpet och är sådant jag ofta har hemma. Ingen av ingredienserna är särskilt dyr om man väljer billiga alternativ. Vill man kan man ju byta ut tex ICAs mozzarella mot Galbanis eller köpa pancetta i stället för bacon, muttis passerade tomater istället för vanliga passerade eller vara så snål att man använder krossade tomater. Jag är stor i maten och detta räcker lätt till middag och lunch för mig. Vill man ha mer så är det lättast att öka på med mängden pasta och passerade tomater. Jag använder oftast spagettini, den smala spagettin men det går utmärkt med vilken pastasort som helst.

  • Spagetti (välj antal portioner, jag kör vanligtvis på två)
  • ½ lök
  • 1-3 klyftor vitlök
  • 1/3 – ½ paket bacon
  • 1-2 tomater (1 om det är en stor, 2 om det är små. Den ska gärna vara lite mjuk)
  • Färsk basilika (går även utmärkt med torkad basilika och har man inte det hemma går det bra med oregano)
  • ½-1 kartong passerade tomater

Koka upp saltat vatten till pastan, de gäller att tajma lite så vattnet till pastan bör ha börjat småbubbla innan stekpannan värms upp. Förbered under tiden allt skärande, bacon, lök, vitlök, tomat och mozzarella. Värm upp en stekpanna och häll i olja eller smör, häll ned endast baconet i pannan och vrid ned värmen och rör om så att bitarna ligger utspritt och tar lite färg. Jag har 12 steg på min spis och brukar vrida ned från 12 till 8:an. Häll ned pastan i vattnet som nu borde koka. Vrid ned plattan ytterligare (till 5:an) och häll i lök och vitlök. Rör om lite då och då, löken ska helst inte ta någon färg utan bara svettas för att ge maximal smak. Om man har oändligt med tid som en del har kan man låta detta moment pågå i flera minuter. Jag brukar ge löken ungefär två minuter innan jag häller på tomatbitarna, några sönderrivna blad basilika och önskad mängd passerade tomater och vrider ned till 4:an.

Det är från och med nu det är upp till den som lagar rätten hur man vill att den ska kokas klart. Om pastan inte är önskad konsistens kan man antingen välja att låta den koka klart i sin kastrull, sedan sila bort vattnet och sedan blanda med tomatsåsen. Eller så häller man på 2-4 dl av pastavattnet i tomatsåsen, silar bort resten av vattnet, häller på pastan och låter vattnet sakta koka bort i tomatsåsen samtidigt som pastan kokas klart, detta tar längre tid men ger ett godare resultat. Båda sätten fungerar utmärkt. Häll på den hackade mozzarellan och rör om så att den värms upp och smälter lite, samt riv ner några blad basilika. Salta och peppra efter smak. Servera!

Sidenotes: I det ursprungliga receptet ska de vara en hel lök men det tycker jag är för mycket. Gillar man inte mozzarella kan den uteslutas helt men är man ett stort fan kan man låta den smälta helt och bli en del av såsen i stället för vita ostiga bitar. Det är en mättande rätt så det behövs inte några större portioner. En annan sak som kanske är viktigast är att inte laga denna rätt iklädd vitt. För hög värme och du kan ge dig f*n på att de kommer att stänka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: