Manlig och kvinnlig paprika

Paprikor

Jag tittar en hel del på Pinterest och framförallt matlänkar. Bland alla bilder dyker det då och då upp träningstips och rolig fakta. En faktaruta som dök upp hade en bild på två paprikor. En var streckad och det stod ”male” och på den andra stod det ”female” vilket verkade märkligt. Klickade vidare och kunde läsa att kvinliga paprikor har fyra bullar i botten eller som jag säger; tuttar, i botten medan de manliga paprikorna bara har tre. Vem hade anat att paprikor hade kön! Det var inte bara tuttarna som skiljde dem åt, de kvinnliga paprikorna är sötare i smaken och har större kärnhus, dessa passar bäst i sallader och matlagning som inte kräver värme. De manliga paprikorna är lite mer smakrika och passar mycket bättre i matlagning som kräver värme, kärnhuset är mindre. Huruvida paprikorna faktiskt har ett kön verkar dock skumt.

Jag tyckte att det lät som bullshit som mycket annat man kan läsa på internet, köpte två röda paprikor som var lika i färgen och storlek. Min man fick agera smaktestare och vi var båda förvånade över hur stor skillnaden var, kärnhusen var dock lika stora men den kvinnliga paprikan hade många fler kärnor. Jag testade dem inte uppvärmda, de får bli en annan gång. Det som alltså är att tänka på är att fyra tuttar – bäst i sallad, tre tuttar – bäst i matlagning. Gör ditt eget test!

3 reaktioner till “Manlig och kvinnlig paprika”

  1. wow, det le5ter verkligen hur gott som helst! Jag he5ller med om att rasotde paprikor e4r toppen, men har heller aldrig te4nkt pe5 att anve4nda dem till dressing – och lf6nnsirap! Oh la la! Jo, jag me5ste nog prova det he4r 🙂

  2. Jag förstår inte var alla får det ifrån, att det ska vara en han och hon frukt, för det stämmer inte alls!

    Paprika har tvåkönade blommor (ståndare och pistill) så det finns inte hon- och hanfrukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: